Markaların mesajını hedef tüketicilerine aktarma sanatı olarak yorumlanan pazarlamanın günümüzde en büyük yardımcısı şüphesiz ki sosyal medyadır. Ülkemizde ve dünyada dijital ortamlarda geçirilen süre gün be gün artmaktadır. Eskiden dijital mecralar markaların alternatif dağıtım kanalı olup, şimdiki kadar önem arz etmemekteydiler. Ama şimdi dönüp bakıldığında bu durum yüz seksen derece tersine dönmüş bir halde olup sosyal medyayı interaktif pazarlama kavramının ana mecrası haline getirmiştir.
Sosyal medyayı özetle tanımlamam gerekirse; insanların gündelik yaşamları esnasında içerik ürettikleri, üretilen içerikleri bir birlerine ilettikleri ve bir birleri ile iletişim halinde oldukları mecraların genel ismidir. Sosyal medyanın gün be gün
önem kazanması "Sosyal medya pazarlaması" kavramının da öneminin artmasını sağlamıştır. SMP ilk konuşulmaya başlandığında sözüm ona dijital pazarlama kavramı içerisinde çok küçük bir alanı oluşturmaktaydı. Şimdi ise durum dijital pazarlamanın daha doğrusu interaktif pazarlamanın ta kendisi olmuş durumdadır. Global Web Index verileri ile hazırlanan raporu incelediğimiz zaman dünya genelinde 3,419 milyar insan internete bağlanıyor, 2,307 milyar kullanıcı aktif olarak sosyal medyada yer alıyor. Türkiye istatistiklerine baktığımızda; ülkemizdeki 79.14 milyonluk nüfusun, 46.3 milyonunun internete bağlandığını görüyoruz. İnternet kullanıcılarının 42 milyonu aktif olarak sosyal medyada yer almaktadır.
Yukarıda bahsedilen veriler ışığında gündelik yaşamımızda etrafımıza baktığımız zaman sosyal medyanın kuşatmasını ve etkilerini hemen hemen her mecrada görebilmekteyiz. TV'lerde ilgili hastag kullanımı, açıkhava, gazete vs. Mecralarda tetikleyici hastaglar veya markaların sosyal medya hesaplarının iletilmesi gibi. Sosyal medya içinde bulunduğu dijital pazarlama dünyasını ciddi bir şekilde değiştirmeye başladı. Bu değişimlerden kısaca bahsetmek gerekirse ilk olarak; dijital alemde mesai kavramı tabusunun yıkılması. Artık markanız yada hizmetiniz hakkında ortaya çıkan bir kriz ya da yoruma anında yanıt vermek durumundasınız. Yani 7/24 ulaşılabilir ve etkileşime geçebilir bir marka olmalısınız. Tüketicinin kral olduğu bir devirde olduğumuzu, onların sabırsız ve beklemeyi sevmeyen bir profile sahip olduğu göz ardı edilmemelidir. Kısacası sosyal medya da var iseniz mesai saati kavramını unutun! Devir tüketiciler ile diyalog devri, irtibat halinde kalma devridir. Yukarıda da bahsettiğim gibi sosyal medyanın gün be gün önem kazanması ve gelişimi markaları değiştirmiş olup markaların sosyal medyaya alternatif kanal olarak görülmesinden ziyade stratejik bir bakış açısı ile bakmalarını sağladı. Malum bizim yönlendirmemizden bağımsız tamamen organik, markamız ile ilgili bizim bile bilmediğimiz konular bir anda sosyal medyayı domine etmeye başlayabilir. Bu interaksiyon doğru okunur ve anlamlandırılırsa markalar için pazarlama stratejilerinin, satış planlarının belirlenmesinde etkin rol oynayabilmektedir.
Sosyal medyada var olduğunuz sürece hedef tüketiciler ile iletişimi sürdürmenin yanı sıra onları doğru tanımaya ve anlamlandırmaya çalışılmalı ve sizi takip eden her bir tüketicinin marka elçiniz olmasını sağlamaya yönelik adımlar atmalısınız. Unutmayınız ki var olduğunuz her sosyal medya mecrası sizi en iyi şekilde temsil edebilmeli. Laf olsun veya biz de iyi kötü sosyal medya da bulunalım gibi düşünceler ile sosyal medya da olmanız yerine hiç olmamanız markanız için doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca yapılan işe, hizmete göre mecra seçiminiz sosyal medya da var olma mücadelenizi daha da kolaylaştıracaktır. Örneğin bir mobilya firmasının facebook, instagram ve pinteresti etkin bir şekilde kullanması kendi kategorisi için uygun bir sosyal mecra iken, twitterda var olmaya çalışması boşuna zaman kaybı olarak yorumlanabilir. Çünkü twitterda yaşam diğerlerine göre daha akıcı, daha anlık ve dinamiktir. Çoğu markanın sosyal medya hesaplarında göreceksiniz ki facebook ile bağlantı kurularak yapıldığı için orda neyse burda da o mantığı ile karşı karşıya kalacak ve yanlışı kendinizde göreceksiniz.
Unutmadan ülkemizde etkin olarak kullanılan sosyal mecraları da oransal olarak belirtmek gerekirse Global Web Index verilerine göre ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformlarına baktığımızda ilk sırada %32 ile Facebook yer almaktadır. Facebook’u %24 ile WhatsApp, %20 ile Facebook Messenger, %17 ile Twitter, %16 ile Instagram takip ederken, sıralama Google+, Skype, Linkedin, Viber ve Vine ile devam ediyor.
Her yeni gün sosyal medyayı daha iyi anlamak ve anlamlandırmak dileğiyle...