Kurumsal Bloğun ve İçerik Pazarlamasının Markaya Katkısı


Markaların müşterilerinin tercihlerini ve isteklerini yakından takip ederek onlara yönelik ürünler ve hizmetler sunmanın yanı sıra; sektörde var oldukları kulvarlar hakkında hedef tüketicilerinin marka yada markalarıyla ilgili deneyim yaşamadan önce onlara yol-yöntem gösterecek ve bilgi sahibi olacakları bir kurumsal bloğa sahip olmaları şüphesiz ki müşteri tercihlerine etki eden bir durum.

Bugünün hedef tüketicileri sadece ürün özelliklerine bakarak yada markanın tek başına iyi olması ve direkt onunla deneyim yaşamaktan ziyade o markayı seçmesi için ekstra gerekliliklerin olduğuna inanmaktadır. Bu gerekliliklerden bir tanesi de doğrudan olmasa da dolaylı olarak kurumlarının ismiyle yada bulundukları sektörle özdeşleştirilebilecek farklı bir isimle bir bloğa sahip olmalarıdır. İletişim çağında yaşadığımız bu dönemde tüketim sadece bir alışveriş etrafında toplanarak oluşan tüketim eyleminden ibaret değildir. İnsanlar bilmediklerini öğrenme ve deneyimlemenin peşinde de koşmaktadırlar. Bu peşinde koştukları bilgilere de hemen hemen herkesin elinin altında bulunan internet aracılığı ile doğrudan ulaşabilmektedirler. Bir bloğa sahip olmak sadece marka ile ilgili haberlerin yer aldığı platformdan ziyade belirli bir içerik pazarlama stratejisi ile oluşturulmuş blog yazılarına yer verilmesi doğru bir adım olacaktır. Yani hizmet verdiğiniz markanızla uyumlu bir içerik yönetimi yapmanız ya da yaptırmanız gerekmektedir. Tüketicinin ilgi ve beklentilerine cevap verebilecek içeriklerin bulunması olumlu bir marka algısı oluşturmaya katkısı da yadsınamaz bir gerçektir. İçerik yönetimi ile potansiyel müşteri adaylarınızın dikkatini çekmek öncelikli kuralınız olmalıdır. Bilgi kirliliğinin yoğun olduğu sanal alemde doğru ve özgün içeriklerle dikkati çektiğinizde ilk teması kurmuş olacaksınız. Örneğin bir mobilya almayı düşünen tüketicinin kafasında mobilya ile ilgili araştırma yaparken hangi süngerin dayanıklı olduğu kullanılan kumaşın, ahşabın cinsi vs. terimlerle ilgili teknik detayları açıklayıcı bir şekilde aktarıldığı bir içeriğin oluşturulması o kişinin marka ile ilk teması olup, tüketicinin kendisi ile ilgili bir deneyim yaşamaya karar verdiğinde markanın bir adım önde olduğunun göstergesidir.

Günümüz de tüketici ile ortak bir paydada buluşmayan ve bir şeyler paylaşmayan markaların pekte başarılı olduğu söylenemez ve göz ardı edilmeleri an meselesidir.  İçerik pazarlaması günümüzün kaçınılmaz gereklilğinden bir tanesidir ve içerik pazarlaması (content marketing) yapmaya karar vermişseniz aşağıda yer alan soruları detaylı olarak düşünün ve cevaplayınız.

  • Hitap ettiğiniz hedef kitle kim ve doğru bir hedef kitleye mi sesleniyorsunuz ve onları tanıyor musunuz?
  • Mevcut yada potansiyel müşteri adaylarınızın gerçek yada oluşabilecek problemlerini çözebilecek içeriklerin peşinde misiniz?
  • Sırf maksat herhangi bir konu ile ilgili içerik üretmekten ziyade üretmiş olduğunuz içeriklerin özgünlüğü, devamlılığı, kalitesi ve mevcut ve potansiyel müşteri adaylarınıza katkısı nedir?
  • Ürettiğiniz içerikler hangi sosyal mecralarda daha çok olumlu yada olumsuz yönde tepki çekmekte ve hangi kanallarda daha fazla verim elde etmektesiniz?

Bu soruları içerik oluştururken kendinize sorarak varsa eksiklerinizi de tespit ederek içerik pazarlaması faaliyetlerinizi yeniden gözden geçiriniz. Şüphesiz ki markaların bloglarında yapmış olduğu içerik pazarlaması onların mevcut ve potansiyel müşteri adaylarının markaları ile teması ve gönül bağı kurmanın etkin ve püf noktasıdır. Doğru kanallar aracılığı ile yapılacak doğru paylaşımların olması oluşturduğunuz içerikten maksimum düzeyde web site trafiği elde edebilir, marka bilinirliğine ve online satışa katkı sağlayabilirsiniz.

Ayrıca içerik pazarlama stratejileriniz arasına; bulunduğunuz sektörün kanaat önderlerinin de fikirlerini beyan eden yazılara, videolara yer vermeniz hem o kişilerin takipçileri ile etkileşim kurmanıza katkı sağlayacak hem de yeni kitleler elde etmiş olacaksınız. Sonuç olarak içerik pazarlaması dev bütçeli reklamlara nazaran daha düşük bütçeler ile yüksek oranda geri dönüşüm almanıza imkan sağlayan bir pazarlama taktiği olmalıdır.

Daha yeni Daha eski