Kitleleri etkilemede Influencer Marketing


Bu yılın adından en çok söz ettiren pazarlama stratejileri arasında yerini alan ve bir nevi tanıklı reklam olarak adlandırabileceğimiz, Influencer Marketing (Etkileyici veya Hatırlı Pazarlama) ile büyük kitleleri hedeflemenin yerine; kitleler üzerinde etkisi yüksek olan kanaat önderleri veya anahtar liderler aracılığıyla müşteri olabilecek potansiyel kitlelere etkili ve farklı bir şekilde ulaşılabilmektedir.

Influencer marketing cümlesine baktığımız zaman tanıklı reklamdan ayrışmasını sağlayan durum ise; reklamların yada tanıtımların profesyonel bir şekilde hazırlanan prodüksiyon ve senaryoya bağlı olmadan; ünlü olan kişinin (sanatçı, youtuber, vblogger vs.) bizzat kendisinin en doğal ve bilindik hali ile yorumladığı marka hakkında görüşlerinin gerçek bir tecrübeye, deneyime dayandığını göreceksiniz. Bu gerçek deneyim ise Influencer Marketing’i önemli kılan sebeplerden biri. Markalar kendilerine ait çeşitli sosyal mecralar üzerinden vermiş oldukları mesajlar, hedef müşterilerinin dikkatini, ilgisini kolay kolay çekmezken; sözüne güvendikleri birinin ürünü ya da hizmeti önermesi onların düşüncelerinin etkilenmesinde oldukça önemlidir. Tabi bazı durumlarda ise her şey gerçek bir deneyime dayanmayabiliyor, neticede bu deneyim profesyonel bir anlaşma olarak da sunulabilmektedir. Bu durumda ise markalar influencer’larla yaptıkları iş birliklerinde olabildiğince doğal ve sade senaryodan uzak  bir anlaşma yapmalı. Aksi halde ise dijital çağda tüketicinin kral olduğu bir zamanda olduğumuz unutulmamalı ve müşteriler kendilerinin aptal yerine konulmaya çalışıldığını anladığı an hem o marka hem de tanıtımı yapan ünlü kişi olumsuz yönde etkilenecektir. 

Ana akım medya haline gelen mecralarda influence marketing, markalar için doğru bir şekilde kullanıldığı zaman büyük bir fayda sağlayabilecek niteliğe sahip popüler pazarlama yöntemi durumundadır. Tüketiciler ile iş birliği yaparak, potansiyel müşterilerinizle etkileşime geçmenizi sağlayarak dev bütçeli PR yatırımları yerine, onların markanız hakkında konuşmasını sağlayabilir ve WOM etkisi yaratabilirsiniz. Neticede insanlar güvendikleri ve tanıdıkları kişilerin tavsiyelerini kolay kolay kulak ardı etmezler, onlar için dost tavsiyesi kavramı önemli olup mesajınızın daha fazla kitleye ulaşmasına aracılık etmiş olurlar. Influencer’lar ile yapılan iş birliği başarıyla sonuçlandığında, marka bilinirliğinin birkaç tık arttığı ve satışa yönlendirmede verimli artışların görülecektir. Ama unutulmamalıdır ki influencer’lar ile yapılacak iş birliğinde firmalar kendi alanları ile ön plana çıkmış kişi veya kişileri tercih etmeli, kişinin o alanda bilgisi etkileme noktasında etkin bir rol oynayacaktır.
Daha yeni Daha eski