Pepsi’nin Kutup Ayısı Coco-Cola’nın Kutup Ayısına Karşı


     Uzun yıllardır süregelen coca cola ve pepsi rekabetini hepimiz biliyoruz; ama bu kadarını da beklemiyorduk doğrusu.  Coco-Cola’nın ezeli rakibi olan Pepsi, rekabette Coco Cola ile özdeşleşen kutup ayısına göz dikti.
     “Rakibe gönderme yapma”, “Onu alma beni al” tarzı iletişim yöntemleri Türk reklamlarında yeni bir trend haline geldi. Bu trend içerisinde Pepsi’nin de yer aldığını söylersek yanlış olmaz.  Amerika’da rakibe müthiş göndermelerde bulunan Pepsi bu stratejisini Türkiye’de uygulamaya başladı.
     Pepsinin Türkiye’de ki yeni reklam filmi, Coco-Cola ile özdeşleşen Kutup Ayısı reklam filmi ile tüketicilerin karşısına çıktı.
   Ekranların sevilen ismi Şafak Sezer tarafından canlandırılan “Erman Kuzu” karakterinin seslendirdiği kutup ayısını;  Kutuplarda bir Pepsi  dolabının önünde elinde telefonla görüyoruz.         Kutup ayısı söze “ne o şaşırdınız.. İvit artık Pepsi içiyorum. Her Pepsi’de günlük 12 TL değerinde konuşma var ben Pepsi içmeyeceğim de kim içsin diyerek başlıyor ardından “kutuplarda öyle televizyonda yansıdığı gibi değil ki.. böyle partiler neşeli penguenler.. öyle bir şey yok tek eğlencemiz telefon, Pepsi, balık..” diyerek Coco-Cola’nın kutup ayılı ve penguenli reklamlarına gönderme yapıyor. Daha sonrada pepsinin sloganı “Pepsi Yaşatır Seni” diyerek Pepsi’sini içiyor.
    Türkiye’de alenen pazar liderine saldırarak agresif bir iletişim stratejisi uygulamaya başlayan bu reklam filmi Pepsi’nin  “Summer Time is Pepsi Time” kampanyasının Türkiye ayağını oluşturmaktadır.
    Amerika’daki gibi rakibe Marka ismi, ürünü direkt kullanma gibi bariz göndermeler açıkça yapılamadığı göz önünde ama ülkemizdeki rekabet yasasına bakıldığında oldukça cesur bir reklam filmi oluşturulmuş. 
İşte izlemeyenler için Pepsi’nin yeni reklam filmi;





Pepsi de diğer markalar gibi, haklı olarak pazar pastasından daha büyük dilim koparmaya çalışıyor; fakat rakibinin izinden gitmek yerine karşısına geçmek daha işe yarar olabilir. Pepsi; Coca-Cola’nın metaforuna ortak olarak Coca-Cola’nın ekmeğine bal sürmüş, üstünlüğünü kabul etmiş gözüküyor.
Bu saatten sonra; “kutup ayıısnı görünce Coca-Cola’yı unutun bizi hatırlayın” demek abesle iştikal olur. Sonuç olarak; Pepsi rakibinin metaforunu sahiplenmek yerine kendine yeni bir metafor bulmalıydı; zira Coca-Cola kutup ayısıyla çoktan üsküdarı geçti.
Daha yeni Daha eski