İşe Yarayacak 10 İçerik Tanıtım Stratejisi

 


İşe Yarayacak 10 İçerik Tanıtım Stratejisi


Elinizden gelen en iyi içeriği oluşturmuş olsanız bile, kimse onu bulamazsa iyi bir performans sergileyemeyecektir. Arama motorlarından (google, yandex, bing vs.)  gelen organik görünürlüğe tamamen güvenmek doğru bir yaklaşım değildir, çünkü yalnızca bir web sitesi arama sonuçlarında en üst sırada yer alacaktır. Benzer şekilde, organik görünürlük için sosyal medya platformlarına güvenmek de doğru bir yaklaşım değildir çünkü bu platformlar içeriğinizi genellikle algoritmalarına bağlı olarak takipçilerinizin yalnızca bir kısmına gösterir.  Bu durumda içeriğinizi kitlenizin önüne çıkarmak için alternatif bir yönteme ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. 


Değerli okur, unutma ki paylaşacağımız stratejilerde; yalnızca paylaşmaya değer içerikler oluşturduğunuz  zaman etkili olma şansı yüksektir. Tüm dikkatini vererek ilgi çekici bir içerik oluşturduğuna inanıyorsan bu yazıyı okumaya devam et.


1 - İçerik Oluşturduktan sonra E-Posta Listenize “Mailing” Yapın!


Blogunuza düzenli olarak içerik oluşturuyorsunuz ancak sitenizi/blogunuzu takip edenler ne yazık ki blogları düzenli olarak kontrol etmezler. Kendinizi hatırlatmanız gerekiyor.Hedef tüketicinin yeni içeriğinizi görmesini sağlamak için her hafta onlara e-posta gönderin ve yaşam belirtisi verdiğinizi ortaya koyun. Konu ile ilgili kesin bir istatistik olmamasına rağmen e-posta listenize tanıttığınız içeriklerin arama motorunda tanıtmadıklarımıza kıyasla daha hızla sıralandığı gözlemlenmektedir. Bunun nedeni de muhtemelen arama motorlarının içeriği olumlu kullanıcı etkileşimi sinyalleri aldığını görebilmesidir. bu nedenle mailing listenize içerik tanıtmanız, SEO’ya da faydası dokunacak bir hareket olacaktır.


Burda şunu unutmayın! Oluşturduğunuz listenizde yalnızca yüksek kaliteli içerikleri tanıtın. İnsanlar gönderdiğiniz içeriği beğenmezse abonelikten çıkacaktır.


2 - İçeriğinizi Yeniden Kullanın!


Bir blog yazısı, çektiğiniz bir video gibi uzun biçimli bir içerik oluşturduysanız onu sosyal medyalarınızda ve diğer platformlarda yayınlamak için kısa kısa parçacıklar ortaya çıkartabilirsiniz. Örneğin, zaten video içeriği oluşturuyorsanız, sesi bir podcast'e dönüştürebilir, içeriği bir blog yazısı olarak yeniden yazması için bir yazar tutabilir ve YouTube şortlarında, Instagram'da veya TikTok'ta yayınlamak için ondan klipler çekebilirsiniz. 


Burada sıklıkla yapılan bir hata, insanların orijinal içerik parçasını (uzun biçimli bir video veya blog yazısı gibi) sosyal mecralarda paylaşılmasıdır. Bu durum aşağıdaki nedenden dolayı çalışmayabilir:


Sosyal platform algoritmaları, paylaşılan içerikte yer alan link yapısından dolayı kullanıcılarının kendilerini terk edeceğini düşünerek daha az görünürlük verme eğilimindedir. Buda takipçilerinizin oluşturduğunuz içerik ile etkileşime geçmesine engel olacaktır. 


3 - Ücretli Reklam Verin!


Oluşturduğunuz harika içeriğe daha fazla trafik ve etkileşim sağlamaya çalışıyorsanız ücretli reklam vermek hedef kitleleriniz için etkili bir ulaşım aracı olabilir. Çoğu insan satış odaklı içerikleri organik olarak paylaşmaz, bu nedenle bu içerikleri doğru kitleye ulaştırmak için ödeme yapmak genellikle en iyi tanıtım stratejisidir. 


Sosyal mecra olarak X ve LinkedIn B2B içerik tanıtımı için, Facebook ve Instagram ise B2C içerik tanıtımı için gayet uygundur.


İşte bu platformların her birinde içerik tanıtım reklamları oluşturmaya ve yayınlamaya yönelik örnek başlıklar. Kendi içeriğinize göre uyarlayabilirsiniz.


LinkedIn'de sponsorlu içerik reklamları nasıl yayınlanır?

X'te içeriği artırmak için Hızlı Tanıtım nasıl kullanılır?

Instagram'da içerik nasıl tanıtılır?

Facebook'ta reklam yayınlamaya nasıl başlanır?


Reklam vermenin önemli faydası da hedefleme filtreleri ile içeriği göstermek istediğiniz kitleyi belirleyebilmeniz ve ölçümleyebilmenizdir.Ölçebildiğiniz şeyi yönetmek gayet güzel bir şekilde keyif almanızı sağlayacaktır.


Belirli blog gönderileri için Google reklamları da yayınlayabilirsiniz. Bazı SEO'lar, ücretli reklam içeren gönderilerin organik arama sonuçlarında daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Bunun nedeni, içeriğinize ücretli trafikten gelen olumlu etkileşimin arama motorlarına içeriğinizin değerli olduğunu göstermesidir. 


Unutmayın ki bu sermaye gerektirir, bu nedenle dönüşüm sağladığı kanıtlanmış içerikler için daha iyi bir seçenektir. Yani reklam vereceğiniz içeriği iyi belirleyin. 



4 - Bırakın Çalışanlarınız Yahut Çevreniz Avukatınız Olsun!


“Employee Advocacy” çalışanların kendi online varlıklar ile bir markaya değer katması olarak tanımlanabilir. Yani çalışanlarınızın, yada çevrenizin dijital araçları kullanarak markanızın avukatlığını yapmasıdır.Biliyorsunuz insanlar sosyal platformlarda diğer insanlarla bağlantı kurmayı sever. Bu nedenle, içeriği yalnızca şirket sayfasında yayınlamak yerine, çalışanlarınızdan bunu kendi kitleleriyle paylaşmalarını isteyin. Yönetici pozizyonunda olan kişiler, en geniş sosyal medya kitlelerine sahip olma eğiliminde olduklarından içerik tanıtımı için özellikle yararlıdır. İdeal olarak, yöneticilerden ve çalışanlardan içerik fikrini yalnızca yeniden paylaşmak yerine bu fikir hakkında kendi düşüncelerini içeren bir gönderi oluşturmalarını isteyin. Ya da sosyal medyada paylaşımları için içerik hakkında bir yazı bile yazabilirsiniz.


Ayrıca, çalışanlardan marka değilseniz çevrenizden diyelim marka yada siz  tarafından yayınlanan gönderileri beğenmelerini, kaydetmelerini, başkalarına göndermelerini ve bu gönderilerin görünürlüğünü arttırmaya yardımcı olmak için yorum yapmalarını isteyebilirsiniz.


Çalışan katılımını artırmak için profesyonel bir ipucu da belirli katılım talepleri sunmaktır. Birçok çalışan ne paylaşacağını veya söyleyeceğini bilemez, bu nedenle onlara konu fikirleri veya etkileşim kurmaları için belirli gönderiler vermek etkileşimi artırmaya yardımcı olabilir.


5 - Konuk Blog Yazarlığı Yapın!


Konuk blog yazarlığı yaygın bir içerik tanıtım taktiğidir, ancak çoğu kişi yalnızca bağlantı kazanmak için konuk yazıları yazdığından genellikle etkisiz kalmaktadır. Sonuç olarak, konuk yazıları genellikle kötü yazılır ve orijinal fikirlerden yoksundur.


Dolayısıyla, konuk yazısının içinde sizin içeriğinize verilen bağlantıların nadiren tıklanması şaşırtıcı değildir. 


Bunun yerine, en saygın sektör yayınlarında konuk yazarlığı alın ve yalnızca söyleyecek gerçekten aydınlatıcı bir şeyiniz olduğunda bir yazı gönderin. Ardından, yalnızca ilgili içeriğe, kaliteli bir yazınız söz konusu ise ona geri bağlantı verin.


Dolayısıyla, belirli bir fikir hakkında özellikle ilginç görüşleriniz varsa, önce kendi blogunuzda bu konuda bir blog yazısı oluşturun.Ardından, sektörünüzdeki diğer önde gelen yayınlara ulaşarak bu konuda konuk yazıları yazmalarını isteyin.  Böylece bu fikirle tanınır hale gelirsiniz ve konuyla ilgili blog yazınız da bazı değerli bağlantılar kazanarak tanıtımına yardımcı olur. 


Bu stratejinin dezavantajı, çok ölçeklenebilir olmamasıdır. Belki bu sorunu UTM (Campaign URL Builder) link yapısı oluşturarak ilgili yazıyı ölçeklenebilir hale getirebilirsiniz. 


6 - Influencerlar/Paralel Markalar ile İşbirliği Gerçekleştirin!


Influencer'lar ve diğer paralel markalarla işbirliği yapmak, içeriğinizi yeni bir kitlenin önüne çıkarmanın harika bir yoludur ve uzman görüşleri içeriğinizin kalitesini yükseltebilir. 


Birkaç farklı standart içerik işbirliği stratejisi vardır:


  • işaretlenmedi

    Web seminerleri

  • işaretlenmedi

    Podcast/video röportajları

  • işaretlenmedi

    Blog yazısı röportajları (onlarla canlı röportaj yapın ancak bunu bir blog yazısı olarak yayınlayın)


Bir influencer'ın içerik işbirliğini kabul etmesini sağlamak nispeten kolaydır. Genellikle LinkedIn veya başka bir sosyal medya platformunda kişisel bir mesaj yeterlidir.Burada önemli olan kişiselleştirilmiş bir mesaj göndermek ve uzman oldukları bir konu hakkında konuşmalarını istemektir.


“Influencer'ları değerlendirirken, geniş takipçi kitlesine sahip olanlar yerine ilgili ve sadık bir kitleye sahip olanlara öncelik verin.”


Sizinle işbirliği yapmayı kabul eden bir influencer bulduğunuzda, bir sonraki adım içeriğin yüksek kalitede olmasını sağlamaktır.Nihayetinde, influencer'lara sorduğunuz sorular içeriğin kalitesini ortaya çıkartacaktır.


Influencer'lardan daha iyi yanıtlar almak için, influencer'a önceden tartışmak istediğiniz konuların bir listesini gönderin ve her bir konuyla ilgili deneyimlerinden bazı anekdot örnekleri getirmelerini isteyin. Bu, içeriğinizi çok daha ilginç hale getirecek ve gerçekten değerli olacaktır.


Ondan temin ettiğiniz içerik yayınlandığında influencer'ları bilgilendirin. Daha fazla ilgi çekmek için onlardan içeriği sosyal medyada ya da e-posta listeleriyle paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Nihayetinde çoğu influencer, bu içeriği oluşturmak için zaman harcadıkları için bunu takipçileriyle paylaşmaktan mutluluk duyacaktır.


Bir video veya podcast röportajı yapmıyor olsanız bile, yazılı içerik için alıntılar toplayarak influencer'larla işbirliği yapabilirsiniz.


7 - Orijinal Veri Oluşturma 


Orijinal veriler doğal olarak organik paylaşımlar oluşturma eğilimindedir. Orijinal veri yayınlamak teknik olarak bir içerik tanıtım taktiği olmasa da, bu tür içeriklerin doğal olarak daha fazla organik trafik ve sosyal paylaşım kazandığını göreceksiniz. 


Bununla birlikte, bazı veri çalışmaları diğerlerine kıyasla çok daha fazla marka bilinirliği ve etkileşimi elde eder.Olağanüstü verilerin anahtarı, stratejilerinden daha iyi sonuçlar elde etmek için ihtiyaç duydukları öngörüleri sağlayacak yakıcı bir soruya veriye dayalı bir yanıt sağlamasıdır. Örneğin birçok SEO uzmanı, yetkili sayfalardan iç bağlantı vermenin SERP'lerdeki sıralamaları yükseltmek için gerçekten etkili bir yöntem olup olmadığını merak eder. 


Bu nedenle, "SERP'lerde (Serp: herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir.) 30 veya daha alt sıralarda yer alan blog yazılarının %90'ı, sayfa otoritesi puanı en az 30 olan başka bir sayfadan dahili olarak bağlandıktan sonra en az 20 sıra yükselmiştir" gibi bir istatistik harika bir orijinal veri olabilir.   


Bu mükemmel bir sonuçtur çünkü iç bağlantıların sıralamaları yükseltmede ne kadar etkili olduğu gibi çok tartışılan bir soruya yanıt vermektedir. Ayrıca, insanlara yüksek etkileşime sahip sayfalardan dahili bağlantı vermeleri gerektiğini bildikleri için eyleme geçirilebilir bir çıkarım ortaya koymaktadır.


Harika orijinal içerikler oluşturmak için, müşterilerinizin en sık sorduğu soruların bir listesini çıkarın ve ardından bunları gerçekçi verilerle yanıtlamanın bir yolunu bulun. Bu, birkaç deney yapmak ve ardından bununla ilgili bir vaka çalışması yazmak kadar basit olabilir. İçeriğin güncellenmesine ilişkin bu vaka çalışması, önemli soruları yanıtlamak için kendi verilerinizi analiz etmenin mükemmel bir örneğidir. 


Web sitenizin otoritesi düşükse ve sosyal hesaplarınızın az sayıda takipçisi varsa, verileri önde gelen bir sektör yayınında konuk yazı olarak yayınlayın. Ya da etkileşimi başlatmak için sektördeki bir influencer ile işbirliği yapın. Daha önce de belirttiğim gibi, orijinal veri oluşturmak teknik olarak bir tanıtım taktiği değildir. Orijinal veriler organik olarak daha fazla paylaşım ve etkileşim kazanma eğiliminde olsa da, influencer'larla işbirliği yaparak bir başlangıç yapmak kesinlikle iyi bir destek sağlayacaktır.


8. E-Mail Listeleri ile Çapraz Tanıtım Yapın!


Bunca yıllık meslek hayatının getirisi ile net bir şekilde gözüken İki şey bulunmakta:


İnsanlar ücretsiz içerik tanıtımını seviyor.

İnsanlar iyiliklere karşılık verme eğilimindedir.

Eğer bir başkasının içeriğini kendi kitlenize tanıtırsanız, onun da sizin içeriğinizi kendi kitlesine tanıtma ihtimali yüksektir.


Bu nedenle, sektörünüzdeki en iyi içerik oluşturuculardan bazılarına ulaşın ve e-posta listenize tanıtılmasını istedikleri içerikleri olup olmadığını sorun. 


Aşağıdaki özelliklere sahip içerik oluşturucuları arayabilirsiniz.


Büyük sosyal takipçiler

Büyük e-posta listeleri

Çok fazla organik trafiği olan web siteleri (aynı zamanda büyük e-posta listelerine sahip olma eğilimindedirler)

İdeal olarak, diğer içerik oluşturucuların içeriklerini paylaşma geçmişi olan kişilere ulaşın. Örneğin, bu e-mail bülteninin diğer içerik oluşturucuların içeriklerini aktif olarak tanıtma eğiliminde olduğunu görebilirsiniz, bu nedenle ulaşmak için harika bir aday olacaktır. Paralel markalara da ulaşabilirsiniz. Örneğin, bir webinar platformunuz varsa açılış sayfası oluşturuculara, e-mail pazarlama şirketlerine ve benzer kitlelere sahip diğer paralel şirketlere ulaşın. 


Aşağıda ki şablonu kullanarak bir mesaj gönderebilirsiniz.


Merhaba (isim),

(X) hakkındaki son yazınızı beğendim. Bence (bundan çıkardığınız bir öngörü).

Ayrıca bir (sektör) kitlem var ve aylık bültenimizde göndermek üzere bazı içerikler arıyorum.

Sizden bir içerik paylaşmayı çok isterim. Hedef kitleme tanıtmamı istediğiniz özel bir şey var mı? Tercihiniz yoksa, hedef kitlemizle alakalı olduğunu düşündüğüm için bunu ekleyeceğim.

Teşekkürler!

(isminiz)


Bu şablon işe yarar çünkü onlardan hiçbir şey istemezsiniz. Sadece değer sunuyorsunuz. Bu, sektördeki influencer'lar ve paralel markalarla gerçek ilişkiler kurmanın kolay bir yoludur. Siz onların içeriklerini listenize tanıttıktan sonra, bazı içerik oluşturucular organik olarak sizin içeriklerinizi kendi kitlelerine tanıtmayı teklif eder. Bununla birlikte, çoğu insan, içeriklerini paylaşarak zaten önemli bir değer sağladıysanız içeriğinizi paylaşmaktan mutluluk duyar.


Not: Bu strateji yalnızca halihazırda önemli bir kitleniz varsa işe yarar. Eğer yoksa, bir kitle oluşturmaya başlayın. Bunu misafir/konuk gönderiler yaparak ve diğer influencer'larla veri işbirlikleri gerçekleştirerek yapabilirsiniz.



9 - Eski Blog Yazılarını Yeniden Yönlendirin ve Dahili Olarak Bağlayın!


Trafiği az olan ancak az sayıda bağlantı içeren eski blog yazılarını yeniden yönlendirmek, içeriğinizin daha fazla erişim kazanmasına ve web sitenizin genel sağlığını iyileştirmesine yardımcı olabilir. 


Benzer şekilde, web sitenizdeki diğer yüksek sayfa itibarına sahip sayfalardan yeni içeriğinize dahili olarak bağlantı vermek, arama sonuçlarında görünürlüğü ve sıralamayı artırmaya yardımcı olacaktır.


Dolayısıyla, bunların hiçbiri teknik olarak tanıtım taktikleri olmasa da, her ikisi de yeni içeriğinizin kolayca daha fazla organik trafik kazanmasına yardımcı olabilecek mükemmel içerik stratejisi en iyi uygulamalarıdır.   


Hangi blog gönderilerini yeni içeriğinize yönlendireceğinizi belirlemek için Google:


inurl:sizinsiteniz.com "hedef anahtar kelime"


Ardından, hangi eski içeriğin göründüğüne bakın. Trafik ve backlink istatistiklerini görmek için Ahrefs Chrome uzantısını kullanmanızı tavsiye edebilirim. Az trafik alan ve hedeflenen anahtar kelimeyle alakalı olan sayfaları yeni içerikle yönlendirmek tercih edilen yöntemleriniz arasına girecektir. 


Kullanılabilecek diğer taktik ise iç bağlantılardır. 


Özel olarak, geniş konularda birkaç köşe taşı içerik parçanız olduğunu düşünün. Ardından, diğer daha spesifik sayfalara bağlantı veriyorsunuz.. Bu diğer daha spesifik sayfalar da birbirlerine bağlantı veriyor.  İşte dahili bağlantı stratejisinin mantığı bu şekilde. Bu durumda, sosyal medya nihai kılavuzunun sosyal medyadaki diğer niş konulara bağlantı verdiğini görebilirsiniz. Ardından, bu niş sosyal medya gönderileri de dahili olarak birbirlerine bağlantı veriyor. 


Bu iç bağlantı stratejisi etkilidir çünkü arama motorlarının yeni içeriğinizi bulmasına ve ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olmaktadır. Kullandığımız ana dahili bağlantı stratejisi bu olsa da, daha fazla ilgi çekmesine yardımcı olmak için web sitenizdeki diğer alakalı, yüksek otoriteli sayfalardan (çok sayıda bağlantıya sahip sayfalar) da bağlantı verebilirsiniz.


Web sitenizdeki itibarı yüksek (authority pages) sayfaları bulmak için Ahrefs veya SEMrush gibi bir araç kullanabilir ve "bağlantılara göre en iyi" raporuna tıklayabilirsiniz. Sonra, bu sayfaları inceleyebilir ve bu sayfalardan yeni içeriğinize doğal olarak iç bağlantı vermenin yollarını kolaylıkla keşfedebilirsiniz. 


10 - Eski İçeriği Tekrar Ziyaret Edin ve Yeniden Tanıtın!


Son olarak, eski içeriklerinizi tanıtmaya devam edin. Bu, özellikle her zaman yeşil kalan içeriğiniz varsa önemlidir. Sıralamalarda düşmeye başladığını fark ederseniz, ancak hala alakalı olduğunu düşünüyorsanız, artırmak için birazdan vereceğim taktikleri kullanabilirsiniz. 


Genellikle içeriği yenilemek için daha fazla para harcamanıza gerek yoktur. Bunun yerine, tanıtım çalışmalarından gelen yeni bir trafik akışı, kullanıcı etkileşimi sinyallerini artırmak ve yeniden daha iyi sıralanmasına yardımcı olmak için yeterlidir. Bu nedenle, sıralamada en çok düşüş gösteren içeriğinize dikkat edin ve ardından onu tanıtmak için ilk 9 maddede belirtilen taktikleri etkili bir şekilde kullanmaya özen gösterin. 



Daha yeni Daha eski