Az Mantıklı Konuşun, AMK!

         Son günlerde sıkça duyduğunuz AMK adında yeni bir futbol gazetesi çıkacak.  “Açık” “Mert” “Korkusuz”un kısaltmalarından olduğu söyleniyor; ama gazetenin ismini gören ne anlayacağını gayet iyi biliyor.

Bir küfür üzerine kendine kitle aramanın en basiti böyle bir şey olsa gerek. Spor da küfrü ve siddeti bitirmek isterken daha cok küfür etmeye yönlendiriyorlar milleti. Hatta küfürü reklam kampanyası yapıyorlar. Kisaca; Siz küfürden anlarsınız diyorlar. Yolda sokakta yürürken birçok kişinin ağzından bunu duyarken bir de bunu gazete ismi olarak olağanlaştırmak çok yanlış. Zaten bu küfrü edenleri; “Gazetenin adı bu, biz demiyoruz“ mantığında kollamayı amaç edinmiş gibiler.
Reklamını izlediğimizde; küfür anlayışını espirili bir şekilde güçlendirilmeye çalışarak vurgulara yer veriliyor GÜYA. Bir tanesinde “Çokta lazımdı AMK!”kullanılıyor. Gerçekten de çok da lazımdı yani. Orayı iyi bilmişler. Çok da lazımdı ya. Bir tanesinde ise; “Tam futboldan soğuduk derken ortamı ısıttın AMK” deniyor. Aferin onlara bunu da iyi yakalamışlar, çok güzel bir iş(!) başarmışlar. Nerdeydi bizim altın madalyonumuz ;) Bizim demek istediğimiz de tam da bu zaten. Tam bir şeyleri yoluna koyduk, küfrü kınıyoruz derken ortamı baya bir kızıştırmışlar, evet.
Kısaltmayı ne tarafa çekersen o tarafa gider misali demek istedikleri lafı kelimelerle uygun bir hale getirilerek hedef tüketiciler arasında da eğlence kaynağı olabilecek bir türden. Halkını iyi analiz etmesi, hangi ortamda hangi lafların söylendiğini bilmesi ve bu yönde bir isim bulunması gayet güzel evet. Ama bunun da bir adabı olmalı. İllaki bu söyleniyor diye adı bu olmak zorunda değil. Başlıkta da söylediğimiz gibi; Az Mantıklı Konuşun.! Gazetenin çıkacak olan eklerinin ismi de az çok tahmin edilir cinsten. Zaten hedef kitlesi aşağı yukarı kim belli. Bu gazeteyi sadece hedef kitlesi okumayacak bunu da analiz etmişler mi çok merak ediyoruz. Belli ki etmemişler. Futbola ilgisi olan ve okuma yazması olan herkes okuyabilir desek yanlış mı söylemiş oluruz acaba? Liseli gençler de okuyacak bunu okullara getiricek. Kendi aralarında espriler yapacak. Bunlar hoş şeyler değil. Kaldı ki gençlerimizin ahlakı gittikçe bozuluyor derken bu da üstüne tuz biber olacak. Ne kadar güzel(!).  Fontundan ve renginden de belli. Sarı ve siyah. Tehlikenin renkleri. 
Reklamlarında özgüven olması ve güzel bir stratejiyle yola çıkmaları takdir edilir cinsten; ama hangi türden bir topluma seslendikleri de hepsinden önemli. Siz kime sesleniyorsunuz? Türk halkına.! Bu toplum böyle şeyler barındırmaz, hoş karşılanmaz. “diline biber sürer” bu toplum; çünkü yetiştirme ve yetiştirilme temelinde bu var. Umarız da öyle olur. Tribün kültüründen bahsederken böyle bir gazete’nin çıkması hakikaten durup düşünülecek cinsten.Güzel bir strateji dikkat çekmede birebir ama lüzumsuz, sırf rakiplerine gol atmak amacıyla toplumu hiçe sayıp telef etmenin bir anlamı yok..
Reklam filmlerinin hepsi, ismine uygun espirili bir şekilde oluşturulan spor gazetesinin nebuamk.com’da da bakkal versiyonu reklam filmleri de mevcut.
AMK reklamlarını izlemek istiyorsanız;
Daha yeni Daha eski