Sen Ne Diyorsun ATLAS HALI?

     Atlas Halı, ürünlerinin masaüstü görselleri ve desenlerini kullanarak yaptırmış olduğu yeni reklam filmi ile ekranlarda yerini almaya başladı. Başladı; ama ne diyor bu Atlas Halı anlaşılmıyor. Hiçbir şey demiyorum slayt halinde ürünlerimi gösteriyorum, sen ne düşünürsen o’yuz zaten diyor sanki.

Reklam filminin sonuna gelindiğin de ise “Bizi, halıda Türkiye’nin 1 numarası yapacakmışsınız gibi bir his var içimizde” diyorlar. Peki, sormazlar mı 1967’den bu yana ayaktasın neden hala bir numaralı bir marka olamadın diye. Reklam filminde fikrini açıkça belirtilmemesi  bir yana sektördeki rakiplerinden seni ayrıştıracak olan noktalar, marka kimliği, marka vaadi, marka konumlandırmaları nerde? Tüketici, halı alırken görselden daha çok halının dokumasına dikkat ediyorlar. Bununla ilgili bir bilgi verilmiyor. Kendisini marka yapan kalite ne ya da insanlar neden seni marka yapmalı. Farkın ne diğerlerinden? Hiçbirisinin cevabı yok. Biz Atlas Halıyız demek istiyor. Eee nolmuş Atlas Halıysan, farkını gözler önüne seremedikten sonra halıyı sermişsin ekrana hiç bir şey ifade etmez.

Atlas Halı’nın reklam filmi süresine bakacak olursak 25 saniye gibi az bir süre olduğunu görüyoruz. Bu süre bende Atlas Halı’nın bütçesinin kısıtlı olduğu algısını uyandırıyor, tüketicide de bu hissi uyandırabilir. Zira, sırf reklam girip kendini hatırlatmak adına yapılmış olduğu da çok bariz. 45 yıldır markayız diyor; fakat bu reklamla ve süresiyle markalarının üzerinin toz tuttuğunun farkında olduklarını da anlıyoruz, ki zaten öyle.

Son söze geldiğimizde ise; gerçekten garip. Farklı ve absürt bir yaklaşımla bitirmişler. Son söz ya da slogan en fazla 4 veya 5 kelimeden oluşmalı. Makbulü budur. Reklamınla farkındalık yaratamadın bari son sözünle akıllarda yer edin. Anlaşılan markalarını nasıl betimleyeceklerini bilemediklerinden uzun sözler sarf etmişler. Zaten bir şeyler anlatmaya çalışıp anlatamadıklarını fark edebilmek için reklamın son sözüne kadar beklemeye gerek yok. Slayt tarzını halı markaları zaten sitelerinde gösteriyorlar. Bu slaytlara, tv reklam gözüyle bakıp da ekranlara taşımak bayağı bir durum olmuş. Bütün bu eleştirilerden sonra, Atlas Halıyı 45 senedir bir şekilde hala ayakta olduğu için de tebrik ederiz.


İşte izlemeyenler için Atlas Halı’nın yeni reklamı;

Daha yeni Daha eski